Een e-mailcampagne versturen is een makkelijke manier om een groot doelpubliek te bereiken. Die campagne efficiënt, aantrekkelijk en duidelijk opstellen is echter een andere zaak. Gelukkig zijn er een aantal online tools die je kunnen bijstaan. MailChimp is er zo één.

De integratie tussen MailChimp en Teamleader is eigenlijk simpel: Teamleader synchroniseert je contacten en bedrijven uit je CRM naar MailChimp, inclusief je segmenten die aangemaakt worden als groups in MailChimp. In MailChimp maak je dan mooi opgemaakte campagnes om te verzenden naar een bepaald deel van je contacten. We leggen even uit hoe het werkt.

• De setup
  • Segmenten aanmaken in Teamleader voor Mailchimp
  • Campagnes opstellen voor de juiste contacten
  • Mailing data in Teamleader

De Setup

1. Maak een Mailchimp account aan.

2. Maak een lege 'list' aan in Mailchimp.

3. Ga naar 'lists' en klik op 'Create list'. Vul de gegevens in. Dit is wat de ontvanger zal zien.

4. Ga terug naar je Teamleader account en klik op 'Integraties' onder je profielfoto rechtsboven.

5. Klik op 'Ontdek' en zoek naar 'Mailchimp' en voeg de integratie toe.

6. Vul de gegevens in van je Mailchimp account.

7. Een scherm wordt geopend die je vraagt de lege lijst in Mailchimp te selecteren.

8. Klik op 'Opslaan'.

Proficiat! Teamleader en Mailchimp zijn nu gekoppeld.

Opdat je jouw contacten uit Teamleader kunt synchroniseren naar MailChimp, moet de checkbox 'toestemming marketing mails' aangevinkt staan in Teamleader. Daarna kan je ervoor kiezen om je contacten in MailChimp op te delen volgens de verschillende marketing permissions/opt-ins. Dit kan je organiseren in MailChimp met een segment voor elke opt-in (email, direct mail, cutomized online marketing):

Let wel: de synchronisatie tussen Teamleader en Mailchimp is éénrichting: je kan geen contacten synchroniseren naar een Mailchimp lijst die al contacten bevat.

Segmenten aanmaken in Teamleader voor MailChimp

Opmerking: Teamleader zal al je contacten en bedrijven synchroniseren naar Mailchimp (zolang ze een geldig e-mailadres hebben en niet worden uitgeschreven). Je kan vervolgens segmenten in Teamleader maken om de groep klanten te definiëren waarnaar je een specifieke campagne wilt verzenden.

Segmenten gebruiken maakt het makkelijk je campagnes te versturen naar een specifiek deel van je contacten:

1. Maak een segment aan in Teamleader.

2. Vink 'Exporteer segment naar Mailchimp' aan.

Segmenten synchroniseren van Teamleader naar MailChimp

1. Klik op de 2 pijltjes bovenaan je Teamleader account in het CRM overzicht. Je krijgt een notificatie wanneer de synchronisatie afgelopen is.

Notities:

• Je hoeft maar één keer manueel te synchroniseren. Als je later nieuwe contacten toevoegt, worden deze ‘s nachts automatisch naar MailChimp overgezet, op voorwaarde dat de checkbox 'toestemming marketing mails' aanstaat. Als je een nieuw segment direct in MailChimp wilt zien verschijnen, kan je natuurlijk altijd de synchronisatie opnieuw manueel starten. Teamleader zal je een waarschuwing geven als de overdracht klaar is.
  • Segmenten uit Teamleader heten in MailChimp ‘Groups’. Van zodra de synchronisatie is uitgevoerd, ga in MailChimp naar ‘Lists’ en kies daar de lijst die je eerder maakte. Bovenaan vind je enkele tabbladen: “Stats, Manage subscribers, add subscribers, signup forms en settings”.
  • Wij kiezen voor ‘Manage subscribers’ en we kiezen ‘Groups’ in het dropdownmenu (NIET ‘Segments’). Hier zal je je Teamleader segmenten terugvinden: de contacten (Teamleader.contacts), bedrijven (Teamleader.companies), je Deals (Teamleader.sales) en je interne Teamleader-gebruikers (Teamleader.users). Rechts kan je steeds klikken op ‘View groups’ om je Teamleader segmenten weer te geven.

2. Teamleader zal je een melding geven zodra de synchronisatie is afgelopen.

3. Om je segmenten te zien in Mailchimp volg je onderstaande stappen:

1. Navigeer naar 'Lists' in Mailchimp.

2. Kies de lijst die je net hebt aangemaakt.

3. Bovenaan vind je een aantal knoppen. Kies 'Manage contacts'.

4. Je Teamleader segmenten worden 'Groups' genoemd in Mailchimp.

5. Rechts kan je 'View groups' selecteren. Hier vind je alle Teamleader segmenten terug.

6. Nu kan je ook je 'groups' binnen je segementen per marketing permission gebruiken. Zo kan je jouw volgende marketing campagne versturen naar de contacten die je daarvoor toestemming gaven.

Campagnes opstellen voor de juiste contacten

Nu komt het er enkel nog op neer de juiste segmenten te selecteren als je een e-mail stuurt.

1. Ga naar je Mailchimp account.

2. Navigeer naar 'Campaigns'

3. Klik op 'Create Campaign'.

4. Selecteer het juiste type campagne. Als je bijvoorbeeld voor 'A/B testing' kiest, zullen je statistieken leeg zijn enkel de bounces zien.

5. Nu wordt je gevraagd de ontvangers de definiëren. Kies voor 'Group' of 'New Segment' en selecteer 'Teamleader.contacts' of 'Teamleader.companies' in de lijst.

6. Kies je segment in de lijst.

7. Om naar meerdere segmenten te zenden voeg je een extra regel toe door op 'Add' te klikken en dezelfde stappen te doorlopen als hierboven beschreven.

8. Kies 'Next'. Nu ben je klaar om je eigenlijke campagne te creëren.

Mailing data in Teamleader

Wat nadat je campagne verstuurd is? Dan verzamelt Teamleader nog data van de verzonden campagnes en stuurt die door naar je CRM-database. Vanaf het moment dat je de link met Mailchimp hebt gemaakt, verschijnt er dan ook een nieuwe module 'Mailing' onder 'CRM'.

In de module vind je onder andere recent verzonden campagnes met extra data zoals

• het totaal aantal verzendingen
  • unieke en totale aantal opens
  • aantal clicks
  • uitschrijvingen
  • 'bounced' adressen.

In dat laatste geval zal Teamleader deze e-mailadressen toevoegen aan een lijst van 'ongeldige e-mails'. In deze lijst kan je ervoor kiezen om het e-mailadres aan te passen (als je het correcte adres kent) of om het volledig te verwijderen uit je database.

Bekijk deze video zie je nog beter hoe het werkt (Engels)