Iedereen kent wel eens een korting toe op zijn offerte of factuur. Zo heb je misschien een vroegboekkorting voor snelle beslissers. Of kom je die tegenstribbelende klant toch een beetje tegemoet om hem uiteindelijk over de streep te trekken.

Vandaar dat je ook in Teamleader zonder al te veel moeite verschillende kortingen kan toekennen. Meer zelfs, dat kan op drie manieren:

• algemene korting
  • korting per lijn
  • negatieve artikellijn

Algemene kortingen

Algemene kortingen zijn procentuele berekeningen op het totaalbedrag exclusief btw. Je geeft dus eerst al je artikelen in en op de totaalprijs wordt achteraf de korting afgetrokken. Het uiteindelijke totaalbedrag is dus het totaalbedrag min korting plus btw.

Algemene korting aanmaken:

1. Ga naar Instellingen > Deals.

2. Scrol naar beneden tot "Commerciële kortingen" en klik op het plusteken.

3. Selecteer een departement en geef je korting een naam.

4. Klik op opslaan en je korting is aangemaakt.

Algemene korting gebruiken, bijvoorbeeld op een factuur (dezelfde werkwijze geldt voor een offerte):

5. Ga naar Facturen en klik op het plusteken om een factuur toe te voegen of open een bestaande factuur.

6. Je zal de net aangemaakte korting nu kunnen zien staan wanneer je het juiste departement selecteert.

7. Geef je korting in aan de hand van een getal tussen 0 en 100. Je hoeft er niet langer % aan toe te voegen.

8. Klik op 'draft opslaan' of 'opslaan en inboeken'.

9. Teamleader zal de korting automatisch aftrekken van het totaalbedrag.

Opmerking: Je kan tot twee verschillende soorten commerciële kortingen per departement aanmaken. Deze worden alfabetisch gesorteerd.

Korting per lijn

Als je vaak korting geeft op een specifiek artikel, heeft Teamleader een optie voorzien om per artikellijn een korting te geven op een offerte of factuur.

Opmerking: Dit is geen standaardfunctie in Teamleader. Wens je hier gebruik van te maken, stuur dan een mailtje naar support en dan zorgen wij ervoor dat de optie gratis geactiveerd wordt voor jouw account!

1. Klik op de artikellijn waar je korting op wil geven.

2. Je krijgt een rekenmachine te zien:

3. Klik je op de rekenmachine, dan zal je een nieuw venster te zien krijgen waarin je de korting kan definiëren, zoals je hieronder kan zien.

4. Klik op bevestigen en je zal zien dat je korting onder de artikellijn werd toegevoegd. Op de uiteindelijke factuur komt deze korting als extra lijn onder het desbetreffende artikel te staan.

Negatieve artikellijn

Als je slechts zelden korting geeft op een specifiek artikel, kan je dit ook doen door een negatieve lijn toe te voegen op de factuur en de korting te vermelden in de beschrijving. Hierdoor wordt het exacte bedrag afgetrokken van de prijs van het artikel, en niet als percentage.