Stel. Een klant betaalt per ongeluk - of geheel volgens afspraak - slechts een deel van je factuur. Geen probleem natuurlijk, want Teamleader Focus staat je toe om gedeeltelijke betalingen te registreren. Hier lees je hoe:

1. Ga naar je "Facturen"
  2. Klik op de juiste factuur in de lijst
  3. Klik op Betaald onderaan de "Info"-widget, of ga naar de 'Betalingen'-widget en klik op +.
  4. Vervolgens wordt een nieuw scherm geopend. Indien je klant de betaling volledig heeft voldaan, schakel je de slider bij "Volledige betaling" in. Indien je enkel een deel van het verschuldigde bedrag ontving (zoals in ons geval), schakel je de slider uit.
  5. Geef het ontvangen bedrag in en voer de betaaldatum (standaard op de dag van vandaag) en de betaalmethode in.
  6. Klik op "Betaling toevoegen".
  7. Hierna gebeuren er twee dingen:
    • Het gedeeltelijk betaalde bedrag verschijnt op de factuurdetails op deze manier:
    • Aan de tracking van de factuur, onderaan de pagina, werd ook een notitie toegevoegd.
  8. Wanneer je terugkeert naar je facturenoverzicht kan je twee kolommen aan dit overzicht toevoegen (via het tandwieltje in de rechterbenedenhoek) die je meer informatie geven over de gedeeltelijke betalingen van je facturen:
    • De Status van de factuur geeft 'Deels betaald' aan in het geval van een gedeeltelijk betaalde factuur.
    • Openstaand bedrag (incl. btw): deze kolom geeft weer welk bedrag van de factuur onbetaald blijft. Je kunt bijvoorbeeld een segment aanmaken met de regel 'Openstaand bedrag is groter dan 0' om op de facturen te sorteren waarvoor je nog steeds een betaling verwacht.
      Voorbeeld: deze factuur van €1000 (excl. 21% btw) werd gedeeltelijk betaald voor €500 (excl. btw). Dit betekent dat het resterende openstaande bedrag €710 (in
      cl. btw) is.

Goed om weten:

• Slaagt je klant er niet in om de volledige betaling te volbrengen voor de vervaldatum van de factuur, dan kan je manueel of automatisch een herinnering sturen. In beide gevallen zal het gedeeltelijk betaalde bedrag afgetrokken worden van de originele factuur. Het vooraf betaalde bedrag zal ook op de kopie van de factuur te zien zijn.
  • Je factuur kan in verschillende gedeeltelijke betalingen voldaan worden. Als je opnieuw op 'Betaald' klikt nadat er al een gedeeltelijke betaling werd geregistreerd, dan kan je het resterende bedrag volgen.
  • Indien je een betaling foutief hebt geregistreerd, of per ongeluk op de verkeerde factuur hebt geplaatst, dan kan je een gedeeltelijke betaling ongedaan maken door naar de 'Betalingen'-widget te navigeren op de detailpagina van je factuur. Klik op het potloodje naast de betaling en klik op Verwijderen:

Wil je meer weten over het invoeren van betalingen in Teamleader Focus? Of geïnteresseerd om meer te weten te komen over de verschillende manieren om facturen als betaald te markeren? Lees dan zeker dit artikel.