Als je via Teamleader facturen verstuurt naar een klant die een andere valuta hanteert, kun je het eindtotaal ervan omzetten.

Opgelet: de omzetting naar een andere valuta gebeurt enkel voor het eindtotaal. Artikellijnen worden niet omgezet naar een andere munteenheid; deze blijven steeds in de oorspronkelijke valuta weergegeven.

Hoe werkt het?

1. Eerst en vooral dien je de optie te activeren in je instellingen. Dit staat standaard uit, omdat niet iedereen hier gebruik van kan of wil maken. Om te activeren, navigeer naar Instellingen > Facturen en schakel de optie ‘Activeer omzetten van munteenheid’ in.

De omzetting is mogelijk voor elk onderdeel in Teamleader waar er geld aan te pas komt: deals, facturen en creditnota’s.

2. Na het aanmaken van een deal krijg je onder het ‘Acties’-menu een nieuwe optie: ‘Munteenheid omzetten’. Bij facturen vind je dit op de detailpagina naast ‘Info’ onder het pijltje. Je kunt enkel een ingeboekte factuur omzetten naar een andere munteenheid.

Als je voor deze optie kiest, dan krijg je volgend scherm te zien:

Hier kun je kiezen naar welke munteenheid je wilt omschakelen. Je krijgt ook de huidige wisselkoers van die valuta te zien, alsook een real-time omrekening van je bedrag inclusief en exclusief btw.

3. Klik op ‘Converteer’ om je factuur of offerte om te zetten naar je gewenste valuta. Je krijgt direct twee pdf-versies te zien bij je documenten. De ene versie is je originele factuur, de tweede is je factuur omgezet naar de vreemde valuta (herkenbaar aan de afkorting van de valuta in de titel).

4. Als je er nu voor kiest om je deal of factuur te versturen, zal steeds de geconverteerde versie bij je klant terechtkomen. De omzetting ziet er op je factuur of offerte uiteindelijk zo uit:

Facturatievoorkeuren

Om je het leven nog iets eenvoudiger te maken, kan je per bedrijf ook de gewenste valuta instellen. Dit kan je doen door naast bedrijfsinfo op het pijltje te klikken en te kiezen voor voor ‘Facturatievoorkeuren’.

Eenmaal je hier de valuta instelt, dan zullen deals en facturen steeds automatisch omgezet worden naar de correcte munteenheid.

De wisselkoers

De wisselkoers wordt opgehaald via Currency Layer (https://currencylayer.com) en wordt elke vier uur geüpdatet. Je kunt je klant ook op de hoogte stellen van de gebruikte wisselkoers door de shortcode $CURRENCY_RATE$ te gebruiken op je offerte- en factuurlay-out.