Als je op een project in het projectoverzicht klikt, dan opent de detailpagina van dat project. Eén van de eerste widgets die je ziet is het werkoverzicht van Teamleader. Dit laat je toe om duidelijke inschattingen te maken van je werk per projectfase en zo ook je projecten perfect onder controle te houden. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over het werkoverzicht bij projecten!

Een project in overzichtelijke delen plannen en het werk gelijk verdelen onder collega's kan een huzarenstukje zijn. Zeker wanneer een project met meerdere fases uitbreidt, is het overzicht snel zoek. Met het werkoverzicht bij projecten bieden we je een oplossing voor dat probleem.

Eerste stappen

Nadat je een project en de eerste fase hebt aangemaakt, kan je het werkoverzicht meteen op de projectpagina vinden. Klik daarna op Details in de rechterbovenhoek.

Op de volgende pagina kan je alle volgende fases van je project plannen. Dit kan je doen door op de knop Fase toevoegen in de rechterbovenhoek te klikken. Er opent dan een zijpaneel rechts waar je de belangrijkste stappen om het project tot een goed einde te brengen, kan invullen.

Door te klikken op + Afhankelijkheid kun je afhankelijkheden tussen verschillende fases instellen. Lees er meer over in dit artikel.

Taken en meetings toevoegen

Wanneer je de fases hebt toegevoegd, is het tijd om specifieke taken en afspraken per projectfase toe te voegen.

Klik op Taak toevoegen in de rechterbovenhoek om te beginnen met taken toe te voegen. Als je liever een afspraak toevoegt, klik dan op het pijltje en kies voor Afspraak toevoegen:

Via deze knoppen Taak toevoegen/Afspraak toevoegen kun je deze items bij eender welke fase toevoegen. Kies de juiste fase onder 'Details':

Als je niet eerst een fase wilt uitkiezen maar direct een taak of afspraak aan een bepaalde fase wilt toevoegen, dan kan je met je muis over de fase bewegen om de knop Taak toevoegen/Afspraak toevoegen te zien:

Wanneer je een taak toevoegt, is het niet nodig om meteen een verantwoordelijke voor de taak aan te duiden. Je kunt dit altijd nog later doen. Dit is handig omdat je dan eerst kan kijken wie er beschikbaar is en zo hou je iedereen tevreden.

• Belangrijke opmerking: wanneer je iemand een taak toewijst, wordt deze gebruiker automatisch deelnemer van dat project als dat nog niet het geval was.

Als je taken of afspraken later wilt wijzigen* dan klik je gewoon op het item zodat een zijpaneel opent aan de rechterkant met meer details. Op deze manier kan je iets aanpassen/toevoegen terwijl je tegelijkertijd aan de linkerkant het overzicht over het volledige project bewaart. In het zijpaneel kan je op Wijzigen klikken. Nu kan je de beschrijving, de (oplever)datum en/of de fase waartoe het item behoort aanpassen. Bij een taak kan je ook de titel aanpassen, een verantwoordelijke kiezen, het werktype aanpassen of de geschatte tijd invullen. Je custom fields zullen hier ook zichtbaar zijn dus je kan deze hier invullen of aanpassen.

* Opmerking: hou er rekening mee dat je geen taken kunt wijzigen (of verwijderen) als deze al gemarkeerd zijn als 'Afgewerkt'. Je moet de taak heropenen om deze te bewerken.

Specificaties werkoverzicht

Er zijn enkele specificaties van het werkoverzicht die we graag in dit deel van het artikel belichten.

Getrackte tijd versus geschatte tijd versus afgewerkt

In de header op de detailpagina van het werkoverzicht vind je een overzicht van:

• Getrackte tijd: totaal van alle getrackte tijd van alle projectfases
    • Timetracking op calls
    • Timetracking op taken
    • Timetracking op afspraken
    • 'Losse' timetrackings
  • Geschatte tijd: totale geschatte tijd van alle taken/afspraken van alle projectfases
    • Opmerking voor afspraken: de totale geschatte tijd voor een afspraak is het resultaat van het vermenigvuldigen van de duur van de afspraak met het aantal aanwezigen: het is alle tijd die jij en je je collega's verwacht worden om te besteden aan die afspraak.
      Voorbeeld: Als de duur van een afspraak één uur is, maar er zijn 6 aanwezigen, dan is de geschatte tijd 6 uur. Zorg ervoor dat elke deelnemer van de afspraak deze afspraak dan ook als afgewerkt markeert.
  • Afgewerkt: toont hoeveel van de gelinkte items (taken en afspraken) al als 'afgewerkt' werden gemarkeerd in vergelijking met het totaal aantal items.

Je kunt hetzelfde overzicht van de getrackte tijd vs. de geschatte tijd in detail per fase vinden, alsook in het zijpaneel bij het bekijken van een specifieke taak/afspraak. Vergelijk de geschatte tijd van de items met de getrackte tijd om te leren uit je planning.

Opleverdata en statussen

In je faseoverzicht vind je ook de kolom 'Opleverdatum'. De opleverdatum van de fase is zichtbaar, net zoals de opleverdata van de gelinkte taken en afspraken. Een opleverdatum kan vier verschillende 'statussen' hebben:

• Rode status: de opleverdatum van het item is voorbij
  • Blauwe status: de opleverdatum van het item is vandaag
  • Grijze status: de opleverdatum van het item is ergens in de toekomst
  • Groene status: de gelinkte taak/afspraak is gemarkeerd als afgewerkt

Opmerkingen:

• Een rood uitroepteken naast de opleverdatum van de fase betekent dat de opleverdatum van de fase voorbij is en de fase nog niet werd afgesloten.
  • Wanneer je een fase afsluit, zal de status 'Afgewerkt' worden toegewezen aan de opleverdatum van de fase.

Timetrackings niet gelinkt aan taken/afspraken

Timetrackings niet gelinkt aan taken/afspraken worden apart getoond per projectfase. Je kunt op deze notificatie klikken om een overzicht te krijgen van deze timetrackings. Timetrackings op calls gelinkt aan het project worden hier getoond, net zoals losse timetrackings.

Dit was alles voor het werkoverzicht bij projecten! Op je projectpagina, onder de widget van het werkoverzicht, kan je ook nog de widgets 'Verbruikt budget' en 'Winst' terugvinden. De combinatie van dit werkoverzicht met deze financiële informatie helpt je om te allen tijde controle te hebben over je projecten.