Een eerste opmerking: deze features zijn niet standaard ingeschakeld. Als je met deze opties wil werken, stuur dan een email naar support. Maar geen zorgen: ze zijn volkomen gratis!

Vanaf het moment dat deze features voor jouw account ingeschakeld zijn, hoef je alleen nog naar Instellingen > Medewerkers te gaan. Klik vervolgens op het potloodje naast de naam van een medewerker, en zet de slider op "ja".

1. De volgende stap is het aanmaken van een deal en een offerte.
  2. Nadat de offerte aanvaard werd, vind je meerdere opties onder de knop "Acties".

Orderbevestiging

1. De eerste optie die je daar zal vinden is: "Orderbevestiging". Wanneer je daarop klikt, open je een nieuw venster waarin je de opleverdata kan invullen, dus de datum wanneer je de producten aan jouw klant zal leveren.
  2. Wanneer je dan op "opslaan" klikt, wordt er een orderbevestiging aangemaakt en bij de deal opgeslagen. Achteraf kan je die dan naar je klant versturen. Om dit te doen, klik je op de PDF en vervolgens op de envelop in de rechterbovenhoek.

• Een lijst van de deals waarvoor een orderbevestiging is aangemaakt vind je onder Deals > Orderbevestigingen.
  • Net zoals met andere documenten in Teamleader, kan je je eigen layout aanmaken voor orderbevestigingen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Document layout > Orderbevestigingen.

Maar misschien heb je het product niet op voorraad en moet je het daarom bij jouw leverancier bestellen. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot een klant een offerte aanvaard heeft om een bestelling te kunnen plaatsen. Je kan hiervoor een bestelbon ook van nul opmaken, maar laten we beginnen bij het begin.

Bestelbon

Er bestaan drie mogelijkheden om een bestelbon op te maken:

• Van nul aan
  • Via een aanvaarde deal
  • Vanuit het project module

Van nul aan

Ga naar Deals > Bestelbonnen en klik op het plusteken

Via een aanvaarde deal

1. Om een bestelbon op te maken en de bestelling achteraf te plaatsen, klik je bij een aanvaarde deal op "Acties" en kies je vervolgens voor "Bestelbon opmaken".
  2. Vervolgens zie je dit scherm, waarbij je de optie hebt om artikelen te verwijderen, aan te passen of toe te voegen. Wanneer je een bestelbon van nul opmaakt, moet je de artikelen hier zelf invullen maar de volgende stappen zijn dezelfde.
  3. Achteraf klik je op "opslaan", waardoor het onderstaand pop-upvenster verschijnt. Je kan hier verschillende parameters van de bestelling definiëren. Een van dit parameters is de layout, omdat je ook voor een bestelbon een eigen layout kunt opmaken onder Instellingen > Document layout > Bestelbon.
  4. Achteraf klik je dan op "Opslaan" en je bestelbon is opgemaakt. Je kunt alle aangemaakte bestelbonnen onder Deals > Bestelbonnen raadplegen. De status geeft je een duidelijk idee van wat er met deze order moet gebeuren.

5. Wanneer je op "Acties" klikt, dan hebt je eerste de optie om deze bestelbon naar jouw leverancier te versturen en achteraf ook de mogelijkheid om aan te duiden dat de artikelen zijn geleverd.

6. Wanneer je de oplevering bevestigt, wordt de voorraad van jouw artikelen automatisch geüpdatet indien je met de stockfunctie werkt. Met deze functie kan je je voorraad en minimumvoorraad invullen. Wanneer je voorraad kleiner is dan je minimumvoorraad, krijg je hiervan een melding zodat je op tijd een nieuwe bestelling kan plaatsen. Klik hier indien je meer over de stockfunctie wil weten.

Vanuit een project

Je kunt ook externe kost toevoegen aan een project.

1. Hiervoor klik je op het pijltje bovenaan een project en kies je voor "Externe kost toevoegen".
  2. Vul vervolgens de gewenste artikelen in. Je krijgt bovendien de optie om direct een bestelbon op te maken, hiervoor zet je de slider "Bestelbon opmaken in PDF" op "Ja".

Daarna keer je automatisch terug naar dezelfde pop-up als hierboven. Voer vervolgens dezelfde stappen opnieuw uit.

Leveringsbonnen

Nadat je de bestelling van je klant hebt bevestigd en de juiste producten hebt besteld, ben je klaar om te leveren. Hiervoor zal je een leveringsbon nodig hebben.

Je kan natuurlijk ook een leveringsbon opmaken zonder de vorige stappen te doorlopen.

1. Het enige wat je nodig hebt is een aanvaarde offerte.
  2. Klik vervolgens op "Acties" en "Leveringsbonnen".
  3. Op het volgende scherm zie je enkele parameters die je kan instellen.
  4. Wanneer je op "Opslaan" klikt, wordt de leveringsbon bij de deal opgeslagen. Je kan die bon versturen door op het PDF-symbool en vervolgens op de envelop te klikken in de rechterbovenhoek.

• Voor een overzicht van alle opgemaakte leveringsbonnen, ga je naar Deals > Leveringsbonnen.
  • Zoals bij de anderen documenten heb je ook bij de leveringsbonnen de mogelijkheid om een eigen layout op te maken. Daarvoor ga je naar Instellingen > Document layout > Leveringsbonnen.