Een eerste opmerking: deze features zijn niet standaard ingeschakeld. Als je met deze opties wil werken, vraag een admin-gebruiker dan deze in te schakelen via Instellingen > Medewerkers voor jouw account door de sliders in te schakelen.

1. De volgende stap is het aanmaken van een deal en een offerte via je dealpagina.
  2. In het onderdeel 'Volg je open deal op' klik je op Acties. Via deze weg kun je orderbevestigingen en leveringsbonnen aanmaken. Om daar ook bestelbonnen aan te kunnen maken moet je deal wel op aanvaard staan.

Orderbevestiging

1. De eerste optie die je daar zal vinden is: "Orderbevestiging". Wanneer je daarop klikt, open je een nieuw venster waarin je de opleverdata kan invullen, dus de datum wanneer je de producten aan jouw klant zal leveren.
  2. Wanneer je dan op "opslaan" klikt, wordt er een orderbevestiging aangemaakt en opgeslagen bij het onderdeel 'Files' van je deal. Achteraf kan je die dan naar je klant versturen. Om dit te doen, klik je op de PDF en vervolgens op de envelop in de rechterbovenhoek.

• Een lijst van de deals waarvoor een orderbevestiging is aangemaakt vind je onder Deals > Orderbevestigingen.
  • Net zoals met andere documenten in Teamleader, kan je je eigen lay-out aanmaken voor orderbevestigingen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Document lay-out > Orderbevestigingen.

Maar misschien heb je het product niet op voorraad en moet je het daarom bij jouw leverancier bestellen. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot een klant een offerte aanvaard heeft om een bestelling te kunnen plaatsen. Je kan hiervoor een bestelbon ook van nul opmaken, maar laten we beginnen bij het begin.

Bestelbon

Er bestaan drie mogelijkheden om een bestelbon op te maken:

• Van nul aan
  • Via een aanvaarde deal
  • Vanuit een project

Van nul

Ga naar Deals > Bestelbonnen en klik op Bestelbon toevoegen

Via een aanvaarde deal

1. Om een bestelbon op te maken en de bestelling achteraf te plaatsen, ga je naar je dealpagina. Ga naar 'Volg je aanvaarde deal op' en kies voor Acties > Bestelbon.
  2. Vervolgens zie je een scherm waarbij je de optie hebt om artikelen te verwijderen, aan te passen of toe te voegen. Wanneer je een bestelbon van nul opmaakt, moet je de artikelen hier zelf invullen maar de volgende stappen zijn dezelfde.
  3. Achteraf klik je op "opslaan", waardoor het onderstaand pop-upvenster verschijnt. Je kan hier verschillende parameters van de bestelling definiëren. Een van dit parameters is de lay-out, omdat je ook voor een bestelbon een eigen lay-out kunt opmaken onder Instellingen > Document lay-out > Bestelbon.
  4. Achteraf klik je dan op "Opslaan" en je bestelbon is opgemaakt. Je kan deze bestelbon terugvinden op je dealpagina onder 'Algemene kosten' bij 'Volg je aanvaarde deal op'.

Je kunt alle aangemaakte bestelbonnen onder Deals > Bestelbonnen raadplegen. De status geeft je een duidelijk idee van wat er met deze order moet gebeuren.

5. Wanneer je op "Acties" klikt, dan hebt je eerste de optie om deze bestelbon naar jouw leverancier te versturen en achteraf ook de mogelijkheid om aan te duiden dat de artikelen zijn geleverd.

6. Wanneer je de oplevering bevestigt, wordt de voorraad van jouw artikelen automatisch geüpdatet indien je met de stockfunctie werkt. Met deze functie kan je je voorraad en minimumvoorraad invullen. Wanneer je voorraad kleiner is dan je minimumvoorraad, krijg je hiervan een melding zodat je op tijd een nieuwe bestelling kan plaatsen. Klik hier indien je meer over de stockfunctie wil weten.

Vanuit een project

Je kunt ook een bestelbon aanmaken door een externe kost aan een project toe te voegen.

1. Hiervoor ga je naar de Projectinfo pagina van je project
  2.  klik je op het pijltje bovenaan een project en kies je voor Externe kost toevoegen.
  3. Vul vervolgens de gewenste artikelen in. Je krijgt bovendien de optie om direct een bestelbon op te maken, hiervoor zet je de slider "Bestelbon opmaken in PDF" op "Ja".

Daarna keer je automatisch terug naar dezelfde pop-up als hierboven. Voer vervolgens dezelfde stappen opnieuw uit.

Zoals je in bovenstaande screenshot kunt zien, kunnen verkoop- en aankoopprijs ingevuld worden. Dit zal ervoor zorgen dat winst op je project automatisch berekend wordt door de aankoopprijs van je verkoopprijs af te trekken. Meer informatie over winst op projecten kan je hier vinden.

Leveringsbonnen

Nadat je de bestelling van je klant hebt bevestigd en de juiste producten hebt besteld, ben je klaar om te leveren. Hiervoor zal je een leveringsbon nodig hebben.

Je kan natuurlijk ook een leveringsbon opmaken zonder de vorige stappen te doorlopen.

1. Het enige wat je nodig hebt, is een offerte.
  2. Ga naar 'Volg je open deal op' op je dealpagina. Kies vervolgens voor Acties > Leveringsbon.
  3. Op het volgende scherm zie je enkele parameters die je kan instellen.
  4. Wanneer je op "Opslaan" klikt, wordt de leveringsbon bij het onderdeel 'Files' op je dealpagina opgeslagen. Je kan die bon versturen door op het PDF-symbool en vervolgens op de envelop te klikken in de rechterbovenhoek.

• Voor een overzicht van alle opgemaakte leveringsbonnen, ga je naar Deals > Leveringsbonnen.
  • Zoals bij de anderen documenten heb je ook bij de leveringsbonnen de mogelijkheid om een eigen lay-out op te maken. Daarvoor ga je naar Instellingen > Document lay-out > Leveringsbonnen.